Magas reaktivitással rendelkező, granulált kalcium-karbonát tartalmú talajjavító.


Dózis: 150-600 kg/ha – fenntartható meszezés

Kiszerelés: 600 kg-os big bag zsák

Termék jellemzői:


Tulajdonságok Méret/Egység
CaCo3 tartalom 90%
CaO tartalom 50%
Nedvességtartalom max 4%
Színe fehér, világosfehér
Granulát mérete 3-6 mm%, min. 90%
Sűrűség, specifikus súly 1,25/ dm2
Reakció 8.0-8.5 pH
Reaktivitás 100%

Eredet:


A HUNKALC 95 talajjavító műtrágya kalcium-karbonátból tevődik össze, és 70-100 millió évvel ezelőtt a Kréta korban keletkezett. Akkoriban a mai Európa nagy részét víz borította. A partközeli vizekben különböző vízi élőlényekből képződtek üledékek és lerakódások.

Ezek a kalcium-karbonát tartalmú szedimentumok megtartották üreges és porózus struktúrájukat. Ezáltal egy természetes alapanyag keletkezett, változatos felhasználási lehetőségekkel, tulajdonságokkal. A HUNKALC 95, mint alapanyag amorf és könnyen őrölhető. Ezen túl a termék magasan reaktív kalcium-karbonát tartalma kifejezetten alkalmas talajjavítóként való felhasználásra a mező- és erdőgazdálkodásban. A mésztartalmú talajjavítók kiválasztásának egyik fontos kritériuma az eltérő formák különböző hasznosulási sebessége. Ez utóbbi reaktivitást jelent.


A talajjavító, meszező anyag reaktivitása:


A mésztartalmú talajjavítók reaktivitását hasznosulási sebességük mutatja, egy erre a célra kifejlesztett laboratóriumi méréssel (Sauerbeck/Rietz módszerrel) mérik mennyi mész oldódik fel 10 perc alatt egy konstans kettes pH értékű sóoldatban. Ezáltal a reaktivitás egy abszolút mértékegység. Mivel jelenleg az Európai Unióban három különböző módszer engedélyezett a talajjavítók reaktivitásának megállapítására, arra is fontos figyelni, hogy melyik módszerrel történt az adott mérés.

A HUNKALC 95 100%-os reaktivitást mutat, ami azt jelenti, hogy szemcséi nagyon gyorsan átalakulnak. A kőzetek őrlése és aprítása külön növeli a reaktivitást.


A termék használatának okai:


A megfelelő kalcium tápláltság elengedhetetlen feltétele az egészséges, termékeny és gazdaságosan művelhető termőtalajnak. A HUNKALC 95 sokoldalú kémiai, fizikai és biológiai hatásával hozzájárul a talajtermékenységhez és megfelelő körülményeket biztosít a növényi növekedés számára.

A termőtalaj kielégítő kalcium ellátása mellett jó okok szólnak:

  • Megfelelő talajreakció: az olyan toxikus elemek, mint például az alumínium vagy nehézfémek megkötése – ezáltal talaj- és talajvíz védelem.
  • Stabilizálja a talajstruktúrát: a kalcium kationok megkötődnek az agyag és humusz részecskék felületén, összekötik ezeket nagyobb talajrészecskékkel. Ez stabillá és porózussá alakítja a talajszerkezetet.
  • Biztosítja a jó talajstruktúrát, valamint a víz és a levegő számára a jó átjárhatóságot.
  • Mérsékli a talaj szerkezeti romlását.
  • Mérsékli az eróziót.
  • Segíti egy mély gyökérzóna kialakulását.
  • Növeli a talaj biológiai aktivitását. (A különböző hasznos mikroorganizmusok, amik a szerves anyagot humusszá alakítják csak kalciumban gazdag talajban képesek felszaporodni.)
  • Hozzájárul a műtrágya költségek csökkentéséhez, hiszen javítja a talajban lévő tápelemek növényi felvehetőségét, különösképpen a foszforét.

HunKalc 95 szükséglet:


A rendszeres mészutánpótlás a növények mészfelvétele miatt is szükséges. A talajok minden évben körülbelül 100-600 kg/ha CaCO3 hatóanyagot veszítenek. Ennek oka elsősorban a növényi kalcium felvétel, de hozzájárul a kimosódás és a fiziológiai savasság közömbösítéséhez felhasznált kalcium-karbonát is. E mértékű kalcium-karbonát felhasználás minden fajta talajon előfordul, noha könnyű talajokon ez még nagyobb mértékű is lehet.

A híg trágya, illetve az ammóniumot (NH₄⁺) tartalmazó nitrogén műtrágyák felhasználása szintén hozzájárul a talaj kalcium-karbonát vesztéséhez. Alapvetően a mész utánpótlásnak többi féle műtrágyázáshoz hasonlóan talajvizsgálatokon kellene alapulnia. A talajtípus és a termesztési cél függvényében eltérő a talajok optimális pH értéke, ez pedig befolyásolja a szükséges kalcium-karbonát mennyiséget. Emellett a humusz tartalom is meghatározó e tekintetben. Általánosságban viszont elmondható, hogy a talajokba évente 150-600 kg/ha CaCO3 tartalmú HUNKALC 95 talajjavító kijuttatása szükséges.

A HunKalc 95 talaj reakciója:
CaCO₃+ 2 H⁺→Ca²⁺+H₂CO₃→Ca²⁺+H₂O+CO₂


A talaj pH-értékének növekedése a kalcium-karbonát tartalmú termékek esetében nem a kalcium iontól, hanem azok kísérő ionjaitól függ.

Ebből látható, hogy a CO3- anion a semlegesítő hatásért felelős. Szénsav keletkezik, amely szén-dioxiddá és vízzé esik szét. Mindkét termékünk, a HunKalc 95 (kalciumkarbonát) és a HunKalc Mg (magnéziumkarbonát) a keletkező CO3- ion miatt ugyanúgy alkalmas a talaj savanyúság közömbösítésére. Nyilvánvaló, hogy a karbonátok szabad savakká esnek szét, így ezek a pH 7 alatti tartományban semlegesítő hatással rendelkeznek, afölött pedig bázikusan hatnak.


A talaj pH értéke befolyásolja a tápelem felvehetőséget:


A pH érték a talajok savanyúságát fejezi ki. Amennyiben egy értéket csökken a pH érték annak tízszeresével növekedik a talaj savkoncentrációja. Két egységnyi pH értékcsökkenésnél ez az arány már százszoros. A pH érték, és a talajban lévő tápelemek felvehetősége között kapcsolat nagyon szoros. Ezt mutatja az alábbi ábra.


Javaslat adagolásra / ha különféle növényekre:


Növényfajták Talaj pH értéktől függően Ajánlott kijuttatási idő
Repce 200-600 kg/ha vetés előtt vagy után
Pillangósok (szója, borsó) 200-600 kg/ha vetés előtt
Napraforgó 200-600 kg/ha vetés előtt
Gabonafélék 150-400 kg/ha vetés előtt vagy után
Kukorica 150-400 kg/ha vetés előtt
Zöldségek 200-600 kg/ha vetés előtt
Gyümölcsök, ültetvények 200-600 kg/ha egész évben
Gyep 200-500 kg/ha kora tavasszal és ősszel

Ajánlott dózis: 150-600 kg/ha között.